Zoekt u een uniek cadeau voor uw geliefde?

Martina Gabaríková: Een wandsticker voor kinderen moet een verhaal vertellen en de aandacht van het kind trekken

WIE IS MARTINA GABARÍKOVÁ?

De Slowaakse illustratrice Martina Gabaríková, bekend onder het pseudoniem adzusi.art, heeft een bijzondere weg afgelegd om tot digitale creatie te komen. Ze tekent al sinds ze klein was, maar begon pas actief te tekenen na een auto-ongeluk. Ze is begonnen met kleine illustraties en heeft geleidelijk gewerkt aan kleurrijke en speelse ontwerpen voor kinderen. Martina houdt van koffie, ijs, haar man… en dat gevoel als je iets nieuws leert :)

Kom met ons mee en kijk hoe INSPIO's nieuwe originele collectie wandstickers van adzusi.art tot stand is gekomen en wat Martina's grootste uitdaging was voordat ze voldoening vond in het creëren en illustreren.

WANNEER BEN JE BEGONNEN MET ILLUSTREREN? HEB JE OP EEN KUNSTACADEMIE GEZETEN?

Ik ben afgestudeerd aan een kunstacademie gericht op muziek, specifiek zang. Ik heb me altijd dicht bij de kunst gevoeld, maar ik ben eigenlijk een zelf opgeleid kunstenaar. Later ging ik zelf op zoek naar online cursussen, die me geleidelijk aan wat richting begonnen te geven.

Ik begon me begin 2020 fulltime op het schilderen te concentreren. Het jaar daarvoor schilderde ik sporadisch hier en daar. Ik begon anderhalf jaar geleden actiever te schilderen en doe dat nu 5 tot 10 uur per dag :)

WAT BETEKENT CREATIVITEIT VOOR JOU EN WAT IS EEN TYPISCH ELEMENT VAN JE CREATIES?

Creëren is voor mij een van de meest bevredigende dingen in het leven. Ik heb altijd graag gewerkt op een manier die tastbaar bewijs achterliet van het werk dat ik had gedaan. Als ik creëer, heb ik het resultaat altijd voor ogen: Of het nu goed of slecht is, ik zie wat ik heb gedaan en waar ik aan moet werken. Ik kan ook zien wat er verbeterd is. Het is een heerlijk gevoel wanneer ik besef dat ik in staat ben een idee in een reële en zichtbare vorm te gieten in de vorm van een illustratie.

Vreugde, gevoel, een glimlach, verhaal en kleur zijn kenmerkend voor mijn creaties. Ik ben dol op de glimlach op de gezichten van mensen als ze naar mijn illustraties kijken. Ik combineer graag eenvoudige vormen met rijke kleuren en ik verwerk een bepaald verhaal of idee in elke creatie.


Ik zie de schoonheid van de illustratie van kinderen juist in de interactie tussen de geschilderde personages, in het verhaal en het gesprek met hen. Als ik er bijvoorbeeld in slaag om vast te leggen hoe een muisje naar een eenhoorn kijkt of hoe hun hoofden naar elkaar toe leunen… dan is het duidelijk dat het liefde moet zijn. :)


HOE BEN JE IN DE DIGITALE ILLUSTRATIE TERECHT GEKOMEN?

Ik was betrokken bij een auto-ongeluk waarbij mijn rechterhand gewond raakte. Ik dacht toen zelfs dat ik hem nooit meer volledig zou kunnen gebruiken.

Op een bepaald moment in deze periode kocht mijn partner een tabletcomputer om mijn fijne motoriek te trainen op een andere manier dan met lichaamsbeweging. Eigenlijk was ik niet helemaal zeker van zijn idee, maar uiteindelijk ging alles geleidelijk beter. Enkele maanden na de tweede operatie aan mijn hand was de hele pandemie uitgebroken en alsof dat nog niet genoeg was, werd mijn afdeling op het werk opgeheven. Dus verloor ik ook mijn baan.

Toen ben ik mij elke dag intensief met digitaal schilderen bezig gaan houden.

WAT WAS HET DAT JE ERTOE BRACHT OM OP EEN TABLET TE GEBRUIKEN EN GEEN PAPIER?

Soms schets ik een idee op papier als de inspiratie toeslaat en ik mijn tablet niet bij de hand heb. Ik probeer mijn eigen schetsboek bij te houden, maar eigenlijk ga ik altijd meteen naar mijn tablet. Het is veel praktischer voor mij. De tablets van vandaag met hun accessoires zijn in staat om het gevoel van tekenen alsof je op papier tekent, prachtig en gevoelig uit te voeren. Ik vind het geweldig dat ze enorme variatie bieden in schets- en illustratiebewerking.

Daarom schets ik in de meeste gevallen ideeën direct op een tablet. Ik bekijk ze later opnieuw en blijf ze verfijnen. Soms heb ik al sinds vroeg in de ochtend een idee in mijn hoofd en als mijn andere taken het toelaten, dan ga ik achter de tablet zitten en tekenen. En soms is het wel 5 tot 6 uur aan een stuk.

JE HEBT EEN BOEK GEÏLLUSTREERD OVER EEN KLEIN ZAADJE (‘O MALINKOM SEMIENKU’) EN WANDSTICKERS VOOR KINDEREN. WAT IS HET VERSCHIL?

De ware schoonheid van het ontwerpen van wandstickers zit hem echt in de vrijheid. Ik kan alle elementen gebruiken, en het aantal thema's dat ik kan kiezen is in feite onbeperkt. Anderzijds is het een hele uitdaging om een illustratie te maken waarin een idee en een verhaal zijn verwerkt en waarbij je vooral de aandacht van een kleine kijker trekt.

Je hebt meerdere illustraties in een boek als O malinkom semienku, om het verhaal te vertellen. Dus dat is een voordeel. De beperkingen van het onderwerp zelf zijn echter een nadeel. Het betekent dat alle illustraties in dit geval gericht zijn op zaden en koren. Het is een prachtig thema, maar als je het twee maanden achter elkaar tekent, kijk je echt uit naar elke gelegenheid om wat dierenverhalen te maken… :)

WELK DIER WAS HET LEUKST OM TE MAKEN EN WELK DIER WAS DE GROOTSTE UITDAGING?

Het was een echte uitdaging om de kleine panda's rond de moederpanda te tekenen. Het was bijna alsof ze niet naar me wilden luisteren! Toch wilde ik dat ze er alle drie waren. De glimlach van de moederpanda geeft dit moment perfect weer, ook al heeft ze drie levendige en speelse jongen om zich heen :)

Het meest vermakelijk vind ik de combinatie van kleine met grote personages, zoals in het geval van de illustratie met de kleine muis en de neushoorn.

WAT IS JE BOODSCHAP ACHTER DE ORIGINELE COLLECTIE VAN ADZUSI.ART?

Glimlach, vreugde, liefde en dankbaarheid. Als we dit levend houden en de kleine dingen waarderen, kan elke dag mooier en bevredigender zijn.

Dit interview is gemaakt door Lucka & Martina


Delen